1.Скалният гълъб (Columba livia) вероятно е първата птица, която човечеството е

...
1.Скалният гълъб (Columba livia) вероятно е първата птица, която човечеството е
Коментари Харесай

9 невероятни факта за гълъбите

1. Скалният гълъб  (Columba livia) евентуално е първата птица, която човечеството е опитомило. Скалните гълъби  могат да бъдат открити върху изображения, датиращи от 4500 г.пр.н.е в сегашен Ирак. Освен това са били скъп източник на храна в продължение на хиляди години.

2. Гълъбовъдството било всекидневно занимание във Викторианската ера. Малко фенове обаче били по-ентусиазирани от Чарлз Дарвин , който имал гълъби и даже членувал в Лондонски клубове, свързани с развъждането на гълъби. Страстта на Дарвин към птиците повлиява върху книгата му от 1868 година „ The Variation of Animals and Plants Under Domestication ” , в която има цели две обособени глави, отдадени на гълъбите (кучетата и котките са поместени в една обща глава).

Никола Тесла е различен популярен академик, който имал пристрастеност към гълъбите. Той се грижел за ранените птици в хотелската си стая в Ню Йорк, а обичаният му бил чисто бял женски гълъб.

3. В изследване от 2017 година, извършено от „ Current Biology ”, откривателите демонстрират на няколко гълъба серии от цифрови линии на компютърен екран за период от 2 или 8 секунди. Някои от линиите били къси – към 5 сантиметра, до момента в който други били двойно по-дълги. Гълъбите били подготвени да оценят или дължината на линията или за какъв интервал от време са били показани на екрана. Учените откриват, че гълъбите преценят, че колкото по-често е показвана дадена линия, толкоз по-дълга наподобява тя за птиците. Чрез резултатите от опита учените заключават, че гълъбите имат нюх за понятията време и пространство .

4. Гълъбите могат да открият гнездото си, даже когато са на 2000 километра разстояние от него. Освен това, те могат да го открият даже в случай че са били превозени в покрити кафези и са им липсвали образни или обонятелни улики. Как птиците правят това към момента не е ясно, само че тази им дарба е употребена от хората в продължение на хиляди години.

Техните навигационни умения трансформира гълъбите в отлични вестоносци. В антична Гърция птиците са били употребявани, с цел да придвижват резултатите от Древните Олимпийски игри.

5. Уменията на гълъбите са били употребявани освен в древността, само че и в 20 век. По време на двете международни войни воюващите армии разполагали с големи ята от гълъби, които употребявали като вестоносци. Благодарение на птиците са избавени хиляди човешки животи . Една от известните птици, наречена Cher Ami, извършва сполучливо задача, която довежда до спасяването на 194 американски бойци на 4.10.1918 година.

6. Японският психолог Шигеру Уатанабе и двама негови сътрудници печелят Иг-Нобелови награди (известни като Антинобелови награди) през 1995 година. Учените упражняват гълъби в лабораторни условия, с цел да разпознават картини на Клод Моне и Пабло Пикасо, както и да разграничават творбите на двамата художници. По-късно Уатанабе учи други гълъби да разграничават акварелни изображения от пастелни. В опит от 2009 година той учи гълъбите да разпознават кои картини са „ положителни “ и кои „ неприятни “ измежду стотици картини, основани от възпитаници в началното учебно заведение в Токио. Откритията на Уатанабе демонстрират, че гълъбите могат да категоризират предмети въз основа на цвят, текстура и общия им външен тип.

7. В изследване, извършено през 2016 година, учени демонстрират, че гълъбите могат да разграничават разнообразни букви и обособени думи. Четири от птиците, участващи в изследването, запомнили сред 26 и 58 думи от британския език и въпреки че не можели да ги прочетат или произнасят, птиците умеели да ги разграничават една от друга.

8. В животозастрашаваща обстановка оцеляването на гълъба би могло да зависи от неговия цвят . Учените са разкрили, че соколите рядко атакуват гълъби, които имат бели пера, а когато въпреки всичко се случи, сходно нахлуване не е в интерес на атакуващите соколи.

9. Нелетящите птици додо в миналото обитавали остров Мавриций. Те не били застрашени от хищници, само че когато моряците пристигнали с плъхове, кучета, котки и свине на борда на корабите си, додо лека-полека изчезва. ДНК проби удостоверяват, че гълъбите са тясно свързани с додо, а никобарският гълъб е най-близкия им генетичен родственик. Тази необикновено красива птица населява дребните острови на южния Тихи океан. За разлика от додо обаче, никобарският гълъб може да лети.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР